zaterdag

En toen.. vertelden de chauffeurs over zwijggeldSteeds als ik denk ' klaar' te zijn met het Trafigura-dossier, gebeurt er iets dat opnieuw moet worden uitgezocht. Zoals het feit dat negen chauffeurs van het Probo Koala-afval in april jongstleden dik zijn betaald door Trafigura, in ruil voor een verklaring waarin ze zeggen nooit gezondheidsschade te hebben opgelopen en nooit eerder geld zouden hebben gekregen voor een verklaring. Dat laatste bleek aantoonbaar onjuist: er is wel betaald; twee keer zelfs. De chauffeurs noemen dit zwijggeld. Trafigura spreekt over kostenverghoeding en over chantage.

Naar Dakar geweest om de betrokken chauffeurs te spreken. Goed samengewerkt met Saskia Dekkers van Nova. Compleet inzicht gekregen van Greenpeace in alle documenten. Ook deze keer blijkt journalistieke samenwerking van vitaal belang: het dossier is omvangrijk en kent veel valkuilen.
Het resulaat staat hier (Volkskrant; het korte nieuwsstuk: de reportage uit Dakar staat niet op de VK-site maar op een subblog hier) en hier (Nova).

Om (een ander) Zwartboek te citeren: houdt het dan nooit op?De prijsZondag 25 april: net terug uit Geneve, met een kristallen zuiltje met de inscriptie "Daniel Pearl Award for Outstanding International Investigative Reporting 2010" erop. Voor onze serie "Trafigura's toxic Waste Dump" in samenwerking met BBC; Guardian en NRK.

De hoogste prijs voor internationale onderzoeksjournalistiek. En de jury was unaniem.

Zie kort bericht op onze eigen VK-site.
Of hier voor het persbericht van het Centre for Public Integrety.
Of hier voor de toelichting op de VVOJ-website..
Of Villamedia.

En dan te bedenken dat ik een maand geleden al heel blij was met dit bericht.. :-)

Volkskrant 20 maart 2010:
Volkskrant-journalist genomineerd
Amsterdam
Volkskrant-journalist Jeroen Trommelen is genomineerd voor de Daniel Pearl Award. De prijs, vernoemd naar de Amerikaanse journalist die in 2001 in Pakistan werd ontvoerd en onthoofd, wordt toegekend door een jury die prestaties weegt op het gebied van de internationale onderzoeksjournalistiek.
De Volkskrant publiceerde over de rol van de Nederlandse oliehandelaar Trafigura bij het lozen van gif van het schip Probo Koala in de Ivoriaanse stad Abidjan. Volgens de overheid werden 30 duizend mensen ziek en stierven er vijftien.
Trommelen werkte samen met journalisten van de BBC, The Guardian en de Noorse publieke omroep. Aanvankelijk werkten zij afzonderlijk aan producties over Trafigura. Totdat de journalisten elkaar opzochten en informatie uitwisselden. September 2009 publiceerden zij tegelijkertijd een reconstructie, gebaseerd op elkaars materiaal.
Er zijn in totaal zeven producties geselecteerd uit 85 inzendingen uit veertig landen. De winnaar wordt 24 april bekendgemaakt.

Zie ook hier
en hier